Program Izdelki O projektu

DESIGN DINING:
slovenski oblikovalski pogrinjek

Prijava:
poziv zaključen
Vsaka kulinarična izkušnja je tako ali drugače povezana z oblikovanjem – je večni ritual, del našega vsakdana in nekaj, kar združuje vse od pridobivanja surovin do priprave in prezentacije hrane ter vpliva na družbo in okolje.

V obojem, prehrani in oblikovanju, namreč prepoznavamo iste vrednote – lokalno, trajnostno, izkustveno in obredno – na osnovi katerih želimo zgraditi nov oblikovalski pogrinjek za večhodni meni, ki ga bo posebej za ta namen ustvaril priznan slovenski chef, Jakob Pintar. Verjamemo namreč, da je gastronomija romantična in čutna in da zato potrebuje kombinacijo oblikovalske in kuharske miselnosti, ki bo lahko v celoti povezala zgodbo oblikovanja in prehranjevanja.

V sklopu programa DESIGN DINING: slovenski oblikovalski pogrinjek, ki ga Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost izvaja pod okriljem evropske platforme Distributed Design Market Platform, objavljamo odprti poziv, v okviru katerega bomo izbrali do 10 oblikovalcev, ki bodo s pomočjo finančnih spodbud zasnovali nov produkt za namen namiznega pogrinjka in ga tudi proizvedli (v omejeni seriji). Izbrani pogrinjek bo predstavljen na pop-up večerjah in razstavah doma in v tujini.

Distributed Design Market Platform (DDMP) je evropska platforma za izmenjavo in mreženje članov evropskega gibanja »makerjev« oz. Proizvajalcev in je rezultat presečišča dveh svetovnih trendov – gibanja ustvarjalcev in digitalizacije oblikovalske discipline. Platforma, ki združuje 18 evropskih organizacij s področja oblikovanja, distribucije in produkcije, je štiriletni projekt, ki ga s pomočjo sklada Ustvarjalna Evropa financira Evropska unija.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je nacionalno in mednarodno središče in vozlišče za prenos znanja na področju dediščine in ustvarjalnosti z inovativnimi formati programov, namenjenimi ohranjanju dediščine in podpori obetavnim ustvarjalcem. MAO je skrbnik in promotor najobsežnejše svetovne zbirke slovenske arhitekturne in oblikovalske dediščine.

Center za kreativnost (CzK) je interdisciplinarna platforma za povezovanje, predstavljanje in razvoj kulturnega in kreativnega sektorja (KKS) v Sloveniji. S svojimi programi krepi družbeno in ekonomsko vrednost sektorja ter ga aktivneje povezuje z drugimi sektorji in gospodarstvom. Skupaj s subvencijami Ministrstva za kulturo (MK) tvori podporno okolje za njegov razvoj.

o projektu Design dining 1 o projektu Design dining 2